CONTACT

Je hebt geen keyword kannibalisatie, je hebt een performance probleem

Door Nino Kraus op 09 mei 2025

Keyword kannibalisatie heeft een negatieve impact op je site. Toch willen we wat rechtzetten. Keyword kannibalisatie kan inderdaad leiden tot onverwachte rankings, maar het betekent niet altijd dat je iets radicaal moet veranderen. Daarom nemen we een korte deepdive in dit fenomeen. Wat is het precies? Wanneer is het een probleem? En hoe los je het op?

Wat is keyword kannibalisatie?

Keyword kannibalisatie is wanneer pagina’s met dezelfde intentie ranken voor hetzelfde zoekwoord. Vaak verschijnen gekannibaliseerde pagina’s niet in de topposities. In die zin concurreren je eigen pagina’s dus met elkaar.

Je hebt geen keyword kannibalisatie, je hebt een performance probleem

Verwarring over dit begrip

Vaak wordt de intentie van de pagina vergeten. Keyword kannibalisatie ziet er dan al heel anders uit; pagina’s hoeven dan alleen voor hetzelfde zoekwoord te ranken. 

Niet elke situatie waarin meerdere pagina’s ranken voor hetzelfde keyword is een probleem. Sterker nog: het is juist een kracht. Je bent namelijk nog dominanter op de resultatenpagina (SERP). 

Als jouw site twee pagina’s heeft op plek 2 en 5 voor hetzelfde keyword, met goede prestaties, dan is dat geen probleem. 

Ook heerst het sentiment dat 1 pagina hoort te ranken voor 1 zoekwoord. 

Spoiler: als je een goede pagina hebt, rankt deze voor meerdere zoekwoorden. 

Hoe weet ik of keyword kannibalisatie plaatsvindt?

In dit voorbeeld gebruiken we Google Search Console, hier heeft iedereen immers beschikbaar toe 😉

  • Ga in GSC naar Prestaties > Zoekresultaten, filter op een zoekwoord via “+ Nieuw > Zoekopdracht”, en bekijk onder het tabblad “Pagina’s” of er meerdere URL’s zijn die ranken voor dat keyword. 
  • Staat de ene pagina op 1 en andere op 12? No problemo. Staat de een op 9 en de andere op 11? Dan wil je het wel verder onderzoeken.
  • Let op de intentie van de pagina; hebben deze erg veel overlap? Of zijn ze nagenoeg gelijk?
  • Let op extra signalen, zoals heel erge positieschommelingen.

Hoe moet ik het nu oplossen?

Als je al deze stappen hebt doorlopen, kun je het volgende doen:

  • Pagina’s samenvoegen: heb je twee pagina’s die hetzelfde doel hebben? Combineer ze tot één sterke pagina. Redirect de oude URL’s netjes via 301.

Let op: check vooraf of beide pagina’s ranken voor unieke zoekwoorden die relevant zijn.

  • Canonical tag gebruiken: heb je vergelijkbare pagina’s met technisch overlap (zoals filters of variaties)? Zet een canonical tag naar de hoofdpagina.
  • Interne links herstructureren: link met consistente anchor texts naar je belangrijkste pagina.
  • Intentie scherpstellen: zijn het echt verschillende pagina’s? Zorg dan dat ook hun content, koppen en focus zoekintentie-technisch uit elkaar liggen.

Het echte probleem is dus niet dat meerdere pagina’s ranken voor hetzelfde zoekwoord. Het probleem is dat géén van die pagina’s goed presteert. Het vergt een andere blik naar dit fenomeen. Een die zich focust op prestaties en dominantie van de SERP. 

Vragen over SEO? Neem contact op!

Online marketing bureau

Online marketing uitbesteden

Met onze data-gedreven aanpak en focus op meetbare resultaten zorgen we ervoor dat jouw marketingbudget maximaal rendeert. Of het nu gaat om campagnes, slimme optimalisaties of baanbrekende innovaties met A.I., wij leveren bewezen impact. Kies voor een team dat jouw groeiambities begrijpt en samenwerkt als verlengstuk van jouw organisatie. Samen maken we online succes waar.

Datagedreven online marketing met resultaat

Wij zijn online marketing 'vakidioten', echte 'nerds'. Wij volgen alle ontwikkelingen op de voet. Ontdek wie wij zijn, waar we voor staan en wat ons bijzonder maakt.

Online marketing team

Wij zijn dofollow.
Wegwijs in online marketing.

Wie ben jij?

Willemsplein 44-2
6811 KD Arnhem
Parkeren

dofollow BV
KVK 88435016
IBAN NL11 KNAB 0254 8654 61
BTW NL864624189B01